Konzerváló beavatkozások

Esztétikus (kompozit) tömések:

Kisebb és közepes fogszuvasodások helyreállítására szolgálnak. A tömőanyag, rendkívül szilárd, résmentesen záródik az ép fogfelszínekhez. Választható színe miatt pontosan passzol az eredeti fog színéhez. Led lámpával való megvilágítás után tökéletesen kemény, így rögtön használható, azonnal terhelhető.

Betétek: (Onlay, Inlay)

Nagyobb foganyag veszteség illetve gyökérkezelt fogak végleges ellátása esetén használhatóak. Amikor a fog már egyszerű töméssel nem építhető fel, betétet készítünk a fogakra.

Lényege, hogy az elkészített üregről lenyomatot veszünk, fogtechnikus készíti el a betétet a gipszmintára, amit egy speciális ragasztóanyaggal rögzítünk a fogba.

Így a fog sokkal stabilabb lesz, jobban ellenáll a rágóerőnek, a fogtörés veszélye csökken. A betét elkészíthető kompozitból, grádiából illetve aranyból is.

Gyökérkezelés:

A mély szuvasodásokból a baktériumok bejutnak a fogbélbe, rosszabb esetben a fogat körülvevő csontba, szövetekbe, ezzel gyulladást okoznak, amely heves, lüktető fájdalomként jelentkezik.

Ilyen esetben válik fontossá a fog gyökerének, gyökércsatornáinak a tisztítása, fertőtlenítése, majd speciális gyökértömő anyaggal feltöltése.

A gyökértöméssel ellátott fogat ezután töméssel, betéttel vagy koronával látjuk el.